maanantai 26. elokuuta 2013

Sunnuntaina mennään kirkkoon ja kampaamoon!


Ghanassa lähes joka naisella on upea lettikampaus, ja kaikenkarvaisia kampaamoita onkin joka kulmalla. Halusimme itsellemme pienen hiusmuiston, joten museohistoriaa ja paikallistuntemusta sisältäneen päivän jälkeen SASK:in paikallistyöntekijä Marinna ja kuskimme Moses veivät meidät kaksi suureen ulkoilmakampaamoon nimeltä Alice Skills. Kampaamossa oli tullessamme täysi tohina päällä. Töissä oli noin 30 työntekijää, ja asiakkaita oli kymmenisen. Yhden naisen hiuksia saattoi olla letittämässä jopa viisi työntekijää, sillä prosessi saattoi paksuille pitkille hiuksille kestää kokonaisen päivän.
 

Paikalla oli myös yksi pappi. Hänen estoton laulunsa oli kaukana suomalaisista suruvirsistä ja hän tekikin tunnelman entistä iloisemmaksi. Naiset lauloivat mukana työnsä lomassa, ja homma jatkui saarnalla, jota naiset avittivat kommenteillaan, naurunpurskahduksillaan ja muilla tunteenilmauksillaan. Nyt on myös loppureissu kai sitten Herran hallussa, nimittäin saimmepa mekin siunauksen papilta! Sen sijaan kampaustoiveemme, eli Sofian pelkät sivuletit ja Annan kaksi hiirenhäntälettiä, herättivät lähinnä kummastusta, mutta me itse olimme oikein tyytyväisiä lopputulokseen!

Kampauksemme teki 21-vuotias Efie, joka oli työskennellyt kampaamossa jo 4 vuotta. Ensimmäiset kaksi vuotta kampaamoissa ollaan harjoittelijana ja opitaan ammatti. Alice Skills työllistää hänen mukaansa jopa 150 naista ja Efien kollega Theresa kertoi omistajan myös majoittavan osaa työntekijöistä ja harjoittelijoista. Työpäivät ovat huomattavan pitkiä, Efien päivä alkaa 5.30 jolloin ensimmäiset asiakkaat tulevat laitattamaan hiuksensa tulevaa päivää varten ja loppuu “sitten kun viimeinen asiakas lähtee” eli klo 18-22 välillä. Mitään sovittuja työaikoja ei siis työpäivän loppumisen suhteen ole. Vapaapäiviäkään ei vietetä, ainoastaan sunnuntaisin tullaan töihin vasta iltapäivällä, koska aamupäivä vierähtää useimmilla kirkonmenoissa. Työstään Efie kuitenkin pitää, vaikkakin kokee sen raskaana. Mikä ei ihme olekaan moisilla viikkotunneilla.




Kampaamoreissu oli mielenkiintoinen kurkistus tavallisten ghanalaisten naisten maailmaan. Ilta jatkui lentokenttäkeikalla, saimme loputkin matkatavarat onnellisesti perille. Huomenna edessä visiitti TUC:n toimistolle eli “Ghanan SAK:iin” sekä Ghana Labour research Instituteen eli “Ghanan palkansaajien tutkimuskeskukseen”.

Meda ase Accra, eli kiitos Accra tästä päivästä,
Anna ja Sofia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti