perjantai 23. elokuuta 2013

Reissulaisten esittelyt


Yhdeksän Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsentä lähtee tutustumaan työelämään Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Alta löydät reissuun lähtevien esittelyt.



Tanja

PAMin nuorisosihteeri

Tässä sitä nyt ollaan, tekemässä viimeisiä lähtövalmisteluita. Ryhmä pamilaisia on valmiina oppimaan, näkemään ja kokemaan (työ)elämää Ghanassa. Reppuihin on pakattu kokemukset omasta työelämästä ja runsaasti seikkailumieltä. Tulemme kohtaamaan täysin erilaisen kulttuurin ja uteliaisuus toistemme arkea kohtaan on varmasti molemminpuolinen.Sen lisäksi, että matkan tarkoituksena on lisätä solidaarista ajattelua laajasti, tulee matka olemaan myös jokaiselle osallistujalle ainutlaatuinen kokemus. Näistä kaikista kohtaamisista ja tuntemuksista haluamme kertoa myös muille. Tervetuloa mukaan matkalle!
Olen työskennellyt aikuisikäni palvelualoilla, kahvilassa, ravintolassa ja kaupassa. Olen myös toiminut luottamusmiehenä ja ollut aktiivinen liiton nuorisotoiminnassa. Nykyisessä työssäni PAMin nuorisosihteerinä olen ollut vuoden verran. Ghanalaisille työpaikoille soluttautuminen kiinnostaa erityisesti!



Eveliina

englannin ja yhteiskuntapolitiikan opiskelija Joensuusta
PAMin nuorisovaliokunnan puheenjohtaja

Minut on viimeisen kymmenen vuoden aikana voinut löytää työn ääressä muun muassa ravintolan keittiöstä, kahvilasta, kioskista, kirjastosta, tarjoilijan ja baarimikon tehtävistä, mopin varresta, hampurilaisravintolan paistopisteeltä, leipomosta, pakkaamosta, henkilökohtaisen avustajan tehtävistä, au pairina, kouluttajana, kouluavustajana, huoltoasemalta  tai opettajan sijaisuuksia tekemässä näin muutaman mainitakseni. Tällä hetkellä hymyilen osa-aikaisesti paikallisessa S-marketissa. Matkalta odotan kulttuurishokkia, globaalia näkökulmaa ay-liikkeeseen ja ennen kaikkea solidaarisuustyöhön tutustumista. Uskon solidaarisen maailmaan ja siihen, että vaatimalla globaalisti parempaa työelämää ay-liike inhimillistää työoloja ja estää kotimaassakin ihmisarvoa alentavan hintakilpailun. Kuulostaako hienolta? Niin minustakin! Katsotaan muuttuuko mieli matkalla vai tulenko kotiin intoa täynnä.


Heidi

PAMin edustajiston jäsen
ammattiosaston nuorisosihteeri Keravalta 
Olen tehnyt tarjoilijan töitä 12 vuotta ketjuissa ja yksityisillä. Olen ollut myös esimiehenä ja työskennellyt baarissa. Nykyinen työpaikkani on Fazer Food Service, mutta olen vielä hoitovapaalla. Odotan innolla näkeväni paikallisen ammattiliiton ihmisiä ja heidän tapaansa toimia. Haluan oppia ymmärtämään maailman menoa paremmin ja näkemään asioita eri näkökulmista.


Sofia 

Kahvilatyöntekijä Helsingistä
Olen tehnyt vähän kaikenlaisia töitä, ja media-assarin ammattitutkintokin löytyy. Nyt viimeisten vuoden aikana olen ollut töissä ravintola-alalla, ja tällä hetkellä työskentelen kahvilassa kassatarjoilijana.Tykkään matkustelusta, ja olenkin käynyt melkein joka mantereella. Nyt tiedossa onkin Afrikan valtaus ja odotan matkaa suurella innolla! En odota matkalta mitään erityistä, sillä uskon, että parhaimmat kokemukset syntyvät kun niitä vähiten odottaa.


 

 

 

 

Maria

Tamperelaistunut oululainen

Olen työskennellyt mm. hullujenhuoneella osastosihteerin hommissa, myyjänä, tutkimusavustajana ja kuurannut vessoja huoltamotyöntekijänä. Nykyisin teen erilaisia media-alan hommia, kuten nettisivujen ylläpitoa. Etsin myös lisää töitä, joten hyvistä työpaikoista voi vinkata! :) Odotan tältä Ghanan matkalta saavani uutta rispektiä ja näkemystä maailman menoon. Uudet ja vanhat tuttavuudet ovat myös odottamisen arvoisia ja kaikenlaiset elämykset. Kuten Aki Kaurismäen leffoissa: elämys voi olla karukin, mutta silti omalla tavallaan hieno!




Johanna

ravintola-alan ammattilainen Tampereelta 

Työkokemusta löytyy vuokratyöfirmoista, Sodexolta, lähikaupoista, Pirkanmaan Osuuskaupasta. 

Odotan ennen kaikkea näkemystä Ghanalaisesta työelämästä sekä duunareiden arjesta. 



Anna

hostellityöntekijä Tampereelta

Työskentelen vastaanottopäällikkönä Suomen parhaassa hostellissa eli Dream Hostellissa Tampereella, missä olenkin viihtynyt 3,5 vuotta. Työhistoriaa on kerääntynyt teinitytöstä lähtien, eli jotakuinkin 16 vuoden ajalta näissä tehtävissä: mansikanpoimija, paperitehdastyöläinen, kerrossiivooja, ravintolakokki, tarjoilija, baarimikko, toimistotyöntekijä, kännykänkuoritehtaan maalaamon laaduntarkastaja, kahvilatyöntekijä, museo-opas, kehitysaputyöntekijä, markkinointiassistentti, hostellityöntekijä. Työuraa ovat täplittäneet erilaiset opiskelupätkät sekä pidemmät ja lyhyemmät ulkomaan reissut: reissaaminen on minulle välttämättömyys, oikeastaan elämän suola, sokeri ja pippuri. Vuosien aikana onkin kehittynyt vahva näkemys siitä, kuinka suurta osaa työyhteisön asioita ammattiliittojen väsymätön työ koskettaa.

Odotan matkalta sukeltamista PAMin ja SASKin solidaarisuustyön ytimeen ja ennen kaikkea: aitoja kohtaamisia, keskusteluja ja avointa ajatustenvaihtoa, jopa kovan luokan maailmanparantamista ghanalaisten majoitus- ja ravintola-alan työntekijöiden kanssa!


Petteri

luottamusmies ja ammattiosaston aktiivi Tampereelta

Olen ollut myyjänä kohta 10 vuotta.  Minua kiinnostaa, minkälaista ay-toiminta on Ghanassa, miten siellä jäsenhankinta toteutetaan. Etsin uusia eväitä omaan toimintaan Suomessa.


Amen  

Ghanian professional from Vaasa

I hold an MSc in Administrative Sciences (Public Management) from the University of Vaasa, Finland and a BSc in Planning from the Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Ghana. Currently, I am learning to speak Finnish language better at Vaasan aikuiskoulutuskeskus.  I have lived in Finland for the past 5 years.

I have organized Capacity Building Programmes for Area Council Executives in Ashanti Region in Ghana, worked as a facilitator for Padane Consult, KNUST-Kumasi and as a Research/Teaching assistant in Kwame Nkrumah University of Science and Technology Kumasi- Ghana.
During my studies in Finland, I have worked for Lassila and Tikanoja and RTK-Palvelu  as a cleaner involved in Waxing and polishing of floors of offices, school, and shops among others. During this same time I also studied for my masters degree.

It is my expectation that this trip will help me gain more knowledge and insights into the operations of Trade Unions in Ghana and how they are able to achieve their objectives.  Also, I expect that our activities during the trip will impact positively both in Finland and in Ghana as this trip is a mutual one and both countries should attain their goal at the end of the day. I hope that even though this trip may not be the first of a kind, it will also lay the foundation for new and more of its kinds to emerge to help other unions globally.

Merja

kokki, pääluottamusmies, EWC-edustaja Vantaalta

Olen tehnyt päätyönäni kokin työtä 28 vuotta, mutta kaikki ravintola-alan työtehtävät ja työajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi. Olen ollut myös konttoristina, atk-tallentajana ja tehnyt töitä myös kukkakaupassa. Luottamustehtävissä aloitin jo vuonna 1989. Olen myös marava-alan sopimusalatoimikunnan ja PAMin edustajiston jäsen. Lisäksi olen SAK:n valtuuston varajäsen. Toimin myös osaston solidaarisuusvastaavana ja olen aktiivisesti mukana pääkaupunkiseudun ammattiosastojen solidaarisuusryhmän toiminnassa.

Odotan Ghanasta mara-alan ay-toiminnan tiedon jakamista, uusia kokemuksia, näkemyksiä ja ideoita. Yhteistyötä maiden välillä tulevaisuudessa? Työ ei todennäköisesti eroa juurikaan meillä tehdystä työstä, mutta työolosuhteiden erilaisuus ja elämisen haasteet ovat varmasti kokemuksena mieleenpainuvimpia.


Katri

SASKin kehitysviestinnän koordinaattori Helsingistä

Olen nyt työvapaalla PAMista, jossa toimin neljä vuotta kääntäjä-tulkkina sekä avustin kansainvälisissä tehtävissä. Sitä ennen tein ravintola-alan hommia sekä Suomessa että ulkomailla, käänsin EU:lle, vastasin hälytyspuheluihin Tanskassa ynnä muuta. Matkalta odotan sitä tunnetta, kun tajuaa, ettei oikeastaan tiedä mitään tästä maailmasta. Hieno tunne! 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti